Hoppa till textinnehållet

Medarbetarporträtt: ”Samhället hade sett annorlunda ut om vi inte funnits här som en fristående sparbank”

Med ett äkta sparbankshjärta och känsla för bygden. Roger Johansson, vd Sparbanken i Karlshamn, brinner för service och samhällsnytta och hans dörr står alltid öppen för såväl kunder som medarbetare.

Roger Johansson är född och uppvuxen i Mörrum, en ort där han alltid trivts och bor än idag.

– Mörrum är jättefint. Jag har nära till jobbet och här finns allt vad vi behöver. Här är perfekt helt enkelt. Vi som bor här i bygden är bortskämda med närhet till både hav och skog. Det finns många fritidsaktiveter, ett bra näringsliv med olika branscher och ja vi har egentligen allt här, säger Roger.

 

Med en maskinteknisk utbildning i bagaget jobbade Roger en tid på Scania samtidigt som han började att läsa ekonomi, främst för att som tekniker kunna förstå bolagets ekonomer. Det ”slutade” med en examen i företagsekonomi. Han arbetade på några olika företag innan han 1990 började på Sparbanken i Karlshamn. På banken har han under cirka 30 år haft en rad olika roller innan han blev vd. Han har bland annat varit företagsrådgivare, företagschef, affärschef, kreditchef och vice vd.

– Som företagsrådgivare och företagschef hade jag förmånen att få träffa mycket kunder. När det kommer till chefsrollerna är det inte jättemycket som skiljer från nu när jag är vd. Man kan säga att andra ansvarar för detaljerna och som vd har jag ett mer övergripande ansvar. Det är viktigt att vi tillsammans på banken arbetar efter att nå de mål och strategier som är uppsatta – som vd leder jag det arbetet. Det är ”världens bästa jobb” att få vara vd för Sparbanken i Karlshamn med alla trevliga kunder, duktiga medarbetare och en stark styrelse där vår ordförande Per-Anders Johansson är ett fantastiskt bollplank med sin stora kunskap och erfarenhet, säger Roger.

 

Vad är det bästa med Sparbanken i Karlshamn?

– Det finns jättemycket att säga, men det allra bästa är att vi är en fristående sparbank. Det innebär att alla beslut fattas här. Vi har en helt egen styrelse som är tillsatt av huvudmän som i sig representerar våra kunder. Vi är en kundstyrd bank och vår vinst kan inte tillfalla någon annan än just den här bygden, säger Roger.

 

Kraven på att vara bank är idag ännu tuffare än någonsin och Roger berättar om vikten av ett eget kapital. Sparbanken i Karlshamn är en mycket stark bank.

– Om vi inte har ett starkt eget kapital kan vi inte fortsätta vara en bank för den här bygden. Min förhoppning är att kunderna uppskattar den service som vi har med till exempel flera kontor, kontanter, valutaväxling och personal man kan träffa. Men vill kunderna ha något annat så måste vi anpassa oss efter det.

 

För banken är det viktigt med en bra personlig service.

– Vi har en hög servicenivå. Det beror dels på bra tekniska tjänster men framförallt beror det på vår duktiga personal. För oss betyder våra anställda nästan allt och de är vår stora fördel. Jag får hela tiden höra från bygden, i mataffären eller på stan ja överallt, vad trevliga och duktiga personalen är och att vi har en bra service. Det är en bekräftelse på att våra medarbetare uppskattas. Jag tar gärna emot både positiva och negativa synpunkter från våra kunder.

 

Sparbanken i Karlshamn är en bank med långa anor som funnits allt sedan 1829. Det är många människor genom åren som byggt upp banken till vad den är idag.

– Att ha funnits i över 190 år – det har respekt med sig. Som medarbetare i banken är det fint att veta om att det är en bank med en lång historia och det är många genom åren som betytt mycket för banken både kunder, styrelser och medarbetare. Jag vill framföra ett stort tack för det förtroende som våra kunder visar oss. Jag vill också framföra ett lika stort tack till vår jätteduktiga personal. Det är tack vare dem som Sparbanken i Karlshamn kan leverera den höga service som vi har, säger Roger.

 

Vad är det roligaste med att jobba på banken?

– Det är att tillsammans med kunder och medarbetare bidra till att livsklimatet i våra kommuner Karlshamn och Olofström blir ännu bättre. Vi ser varje år hur viktig vår sponsring är för både idrottslivet och kulturlivet. Allra viktigast är det att bidra till ungdomsverksamheter. Vi har en väldigt lång sponsorlista och samhället hade sett annorlunda ut om vi inte funnits här som en fristående sparbank, slår Roger fast.

 

Roger har själv varit aktiv inom fotbollen som lagledare i ungdomsfotboll.

– Det var en fantastisk tid. Det var väldigt kul att kunna göra en insats. Mina söner har varit väldigt idrottsintresserade och jag har alltid följt med på deras matcher och det gör jag fortfarande. Jag spelade även själv fotboll som liten.

 

På fritiden byter Roger ut siffror mot redskap.

– Jag tränar flera gånger i veckan på gymmet. Vi bor i ett äldre trähus och det finns ”alltid” något att fixa med. Jag tycker det är kul och avkopplande att snickra och renovera. Det är roligt att se resultatet av det man gjort och dessutom lär man sig nytt hela tiden. Det är lite annorlunda mot att sitta på kontoret med datorn, säger Roger.

 

Har du någon dold talang?

– Jag kan 11 decimaler i talet pi, 3,14159265359, men jag vet inte om det är någon talang egentligen, avslutar Roger och skrattar.

Roger Johansson

Ålder: 59 år
År i banken: cirka 30 år
Dold talang: Kan 11 decimaler i talet pi.