Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

Premiär för Sommarboden – ”Vill främja rörelseglädje och trygghet i kommunen”

En grå bod med öppen dörr och tre personer som sitter framför

Vill du spela kubb, prova på att skejta, ta en fika i solen eller hitta på något annat kul på sommarlovet? Då är du välkommen till Sommarboden! Under fem veckor i sommar är boden öppen för alla, på spontanidrottsplatsen vid Österslätt i Karlshamn.

Sommarboden är en plats för alla - oavsett ålder - att testa på olika aktiviteter, låna fritidssaker helt gratis, köpa fika för en billig peng eller bara hänga och träffa andra. Initiativet drivs av Fältgruppen i Karlshamn med stöd av Sparbanken i Karlshamns stiftelser.

Fältgruppen arbetar relationsbyggande och för en tryggare kommun för ungdomar på olika sätt. Vi möter ”fältarna” Ann Johansson och Jessica Berglind som berättar om hur projektet tog fart:

– Vi hörde av våra kollegor på fritidsgårdarna att de inte skulle kunna ha boden öppen i sommar. Det tyckte vi var synd. Det är ett jättefint ställe. Genom stödet från bankens stiftelse kunde vi nappa på idéen och hålla boden öppen, säger Ann Johansson.

–  Vi vill att det här initiativet ska främja spontanrörelse, men också ökad vuxennärvaro för de barn och ungdomar som är här. Det ska vara en trygg plats för alla i Karlshamns kommun, oavsett ålder, säger Jessica Berglind.

Stöd från bankens stiftelser

Bankens stiftelser har valt att stötta Sommarboden som en del av ett samarbete med Fältgruppen i Karlshamn. Förutom Sommarboden bidrar stiftelserna även till andra projekt som Fältgruppen driver, så som Aktiv sommar och gratis biovisning för ungdomar.

– Det finns ingen annan grupp med vuxna som har den öppna och ärliga relationen med kommunens ungdomar, så som Fältgruppen. Därför känns det viktigt att stiftelserna - om vi vill kunna göra nytta för den målgruppen - har ett nära samarbete med ”fältarna”, säger Jonke Höglund, ansvarig för bankens stiftelser.

Stiftelserna hoppas att samarbetet kring Sommarboden ska bidra till ökad gemenskap, rörelseglädje och fina sommarupplevelser för barn och unga i Karlshamns kommun. Dessutom får det direkt positiv effekt genom fler arbetstillfällen för unga.

 Pengarna från stiftelsen går främst till löner för sommarjobbarna och aktiviteter för besökarna. Ungdomarna som bemannar boden får lära sig att ta ansvar, känna på hur det är att jobba och samtidigt tjäna en slant, säger Jonke Höglund.

Ett givande sommarjobb

Jamil Mohamed Ali, Matilda Glans och Diem Bergenvass ser till att det flyter på med utlåning av fritidssaker och fikaförsäljning. När vi besöker dem står ansiktsmålning på schemat som en av de roliga aktiviteter som anordnas för besökarna.

– Fältgruppen tog kontakt med oss och frågade om vi ville vara med. Det lät jättekul så jag sa ja direkt, berättar Jamil Mohamed Ali.

– Det känns väldigt roligt att det så många olika människor som kommer hit. Många kommer ofta tillbaka nästa dag också, säger Diem Bergenvass.

– Verkligen. Det är härligt att alla är så glada, instämmer Matilda Glans.

Glada tillrop vid öppning

Reaktionerna från besökare och förbipasserande har hittills varit mycket positiva! Barn, unga och hela familjer har kommit till Sommarboden för att testa på det breda utbudet av aktiviteter. Redan den tredje dagen var det över 80 personer samtidigt på området.

– Vi ser att det här betyder mycket för barn och unga. Det är tack vare Sparbanken i Karlshamn som det är möjligt, säger Ann Johansson.

Fem personer står framför aktivitetsboden.
Ann Johansson, Jamil Mohamed Ali, Diem Bergenvass, Matilda Glans och Jessica Berglind.

Fakta - Bankens stiftelser

Banken har två stiftelser. Stiftelserna har två syften, dels att stödja lokala företag med utvecklingspotential med så kallat riskkapital och dels att stödja allmännyttiga insatser. Stiftelsernas pengar kommer från bankens vinst. Det viktigaste är att pengarna leder till att utveckla verksamheter och stödja idéer som gynnar flera i Karlshamns och Olofströms kommuner. 

Fakta - Sommarboden

Öppet vecka v.24–28.

Plats: Spontanidrottsplatsen, Österslätt i Karlshamn

Följ Sommarboden och Fältgruppen på Instagram för att se dagens öppettider och aktiviteter.

En person målar en annan person på armen.
Matilda Glans målar besökarna utifrån önskemål.

Fakta - Fältgruppen

Fältgruppens arbetsuppgifter är att arbeta för och med ungdomar i åldern 12 till 18 år, för att förhindra eller bryta en negativ utveckling vad gäller missbruk, kriminalitet eller annat destruktivt beteende.

Fältgruppen arbetar främst med:

  • Råd & stöd-samtal till barn, unga och vårdnadshavare.
  • Uppsökande arbete genom vistelse ute i ungdomsmiljöer.
  • Information till skolor, föräldrar, föreningar med flera.
  • Generella eller riktade stödgruppverksamheter för barn och unga.
  • Verkställighet av ungdomstjänst (påföljd av dom från rättsväsendet).
  • Stöd till brottsoffer.