– När du sparar på börsen är det viktigt att vara långsiktig, ha koll på utgifter och att spara regelbundet. En annan sak du behöver göra är att bestämma dig för vilken risk du är beredd att ta och anpassa placerandet utifrån den risken. Just nu är ett bra läge att se över sin risk och anpassa andelen aktier och räntebärande placeringar. Har du frågor kring dina placeringar är du välkommen att höra av dig till din privatrådgivare på banken, säger Daniel Månsson, chef Private Banking och Börsgruppen.
Idag finns det över 300 bolag noterade på börsen och flera tusen olika fonder att välja mellan. Att placera sina pengar själv ställer en hel del krav på tid, lust och kunskap. Men för den som vill går det att med relativt enkla medel skaffa sig tillräckligt med kunskap för att lyckas med sina placeringar. Det är dock viktigt att du som småsparare inte går i några mentala fällor och följer några enkla steg i investeringsprocessen.
5 mentala fällor att känna till när du sparar på börsen
1. Förlustaversion - Viljan att undvika en förlust är så stark att man kan ändra sig från att inte tycka om risk, till att välja en hög riskplacering, enbart för att undvika en förlust. Ett typexempel på detta är att placera ännu mer pengar i en aktie som fallit mycket, istället för att sälja den och ta förlusten. Trots att framtidsutsikterna för bolaget är mycket dåliga. Tänk så här: Låt säga att någon sålde dina aktier över natten och att du istället hade pengar på kontot morgonen efter. Skulle du köpa tillbaka aktierna då? Eller hellre placera pengarna på något annat sätt?
2. Överkonfidens - Överskattar sin egen förmåga, detta kan vara direkt skadligt när det gäller investeringar. Att tro sig veta mycket mer än vad man i själva verket gör är att vara överkonfident. Det kan leda till ett för högt risktagande och stora förluster. Man kan haft tur med ett antal aktieaffärer som lett till en känsla att man behärskar aktiehandel, vilket leder till att man vill satsa ännu mer pengar trots svårigheten att förutse framtida kurser. Tänk så här: Ingen har en kristallkula och var noga med att uttrycka dig försiktigt om framtida avkastning.
3. Mentala konton - Behandlar pengar olika, beroende på vad dom ska användas till. Exempel att ta ett konsumtionslån för att diskmaskinen har gått sönder och pengarna på ”vitvarukontot” inte räcker. Trots att det finns pengar på andra konton. Tänk så här: Alla pengar på de olika kontona är del av samma pott så det spelar ingen roll vart pengarna tas ifrån. Se till helheten.
4. Konfirmationsbias - Att aktivt leta efter, eller att snabbt acceptera ny information som bekräftar en övertygelse man reda har. Exempelvis en person som redan har en försiktig inställning till aktiemarknaden kan bekräfta sina fördomar att aktieplaceringar är dåliga bara för att börsen faller mycket en dag. Tänk så här: konfirmationsbias är bara skadligt om övertygelsen är fel. Övertygelsen kan vara svår att ändra på. Då krävs det att man tar en ordentlig diskussion med en rådgivare som hjälper till att ifrågasätta dom övertygelser som kan leda till dåliga placeringsbeslut. Till exempel om du är övertygad om att aktieplaceringar är dåliga. Regelbunden utbildning är bra för att städa bort eventuella felaktiga övertygelser om olika placeringar.
5. Ankring - Mentalt fastna i att ett visst pris är rimlig för en placering, trots att förutsättningarna har förändrats. Exempelvis få för sig att ett rimligt pris på en aktie är det pris man en gång köpte aktien för, istället för att ta hänsyn till hur framtidsutsikterna för företaget och aktiemarknaden ser ut. Tänk så här: Ta hjälp av en rådgivare som kan berätta hur de rimliga förväntningarna för olika placeringar ser ut och att de förväntningarna baseras på all den fakta som bankens bästa analytiker har. Viktigt att känna till att aktiekurserna styrs av hur företaget förväntas gå och andra faktorer utanför din kontroll.
Råd att tänka på när du sparar på börsen
Ta reda på din riskvilja och risktolerans - Hur mycket tål du att förlora utan att behöva ändra ditt sätt att leva? Hur mycket kan du acceptera att förlora under en månad och under ett år?
Översätt din riskvilja i termer av fördelning mellan aktier och räntebärande placeringar.
Välj och vikta värdepapper och finansiella instrument - Det vill säga välj aktier, aktiefonder, räntebärande värdepapper eller räntefonder med hjälp av din banks hemsida (aktier, räntebärande, fonder etc.) eller Morningstar (endast fonder).
Rebalansera vid behov - Det vill säga anpassa andelen aktier och räntebärande placeringar efter en viss tid om andelen aktier och ränteplaceringar avviker för mycket från den lämpliga fördelning du utgick ifrån. Avviker till exempel aktieandelen mer än 10 till 15 procent kan det vara klokt att dra ner andelen aktier. Samma sak gäller om andelen aktier understiger den ursprungliga fördelningen. I det förstnämnda fallet är risken i portföljen högre än din riskvilja. I det sistnämnda fallet är den förväntade avkastningen lägre än ditt avkastningskrav. Det viktiga är att ha rätt risk, varken för hög eller för låg risk, i dina placeringar.
Se till att spara regelbundet och ha koll på avgifterna - Långa sparhorisonter är bra men inte höga avgifter. Tänk på att billigast är inte alltid bäst och att dyrast är sällan bäst. Och tänk på att det bästa sparandet är det sparandet som faktiskt blir av.
Läs hela rapporten från Swedbank och Sparbankerna här