Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

Hjälp till att stötta den lokala handeln!

Duoc Lu och Kieu Tran som äger Sushi Maki.
Duoc Lu och Kieu Tran som äger Sushi Maki har satsat på nya lokaler och hoppas på att öka sin omsättning ytterligare.

I samband med den lokala handelns dag har vi pratat med två företagare i Karlshamns och Olofströms kommuner om pandemin, framtiden och varför det är viktigt att stötta den lokala handeln?

– Det är många företag som har det svårt och det är viktigt att stötta om vi som företagare ska klara oss. Vi samarbetar med andra lokala företagare när det kommer till våra råvaror. Vi försöker handla så nära som möjligt. Det är viktigt att vi företagare hjälper varandra, säger Duoc Lu, som tillsammans med Kieu Tran driver Sushi Maki i Karlshamn.


– Det är ett tufft läge och den här pandemin är långt ifrån över. Om vi inte hjälps åt och stöttar de små butikerna och den lokala handeln kommer den inte att finnas kvar. Då kommer man inte kunna gå i en fysisk butik här längre. Det skiljer sig mycket för olika verksamheter också – för vissa går det bättre, säger Emily Palander, ägare av Salong Vacker och inredningsbutiken Vackra Ting i Olofström.


Sushi Maki har nyligen flyttat in i större lokaler på Christopher Schrödersgatan i Karlshamn.
– Vår omsättning har växt stadigt de senaste åren och köket hade helt enkelt blivit för litet så vi var tvungna att flytta. I våra nya lokaler såg vi möjligheten med ett större kök och att kunna fortsätta växa. Vi har inte nått vår fulla försäljningspotential än. Vi är tacksamma att corona inte påverkat oss så mycket, men samtidigt hoppas vi på ännu bättre omsättning när alla är vaccinerade och riskgrupperna är skyddade så att vi kan återgå till det ”normala” livet igen, säger Duoc Lu.


Emily Palander som driver två olika verksamheter har sett hur svårt det blivit för särskilt detaljhandeln under året med pandemi.
– För salongen rullar det på. Människor vill fortfarande klippa sig och göra behandlingar. Vi har fullbokat men det blir också många avbokningar i sista stunden, vilket är besvärligt. Däremot är det inte många som handlar i butiken. Det finns ingen naturlig tillströmning med spontanhandling som det var förut, säger Emily som tidigt fick ställa om sina verksamheter med bland annat begränsade öppettider i butiken.


Hon menar att det är bara fantasin som sätter gränser och att det här året har varit en utmaning där alla företagare har varit tvungna att ta fram sin företagsamma sida.
– Nu hoppas vi på en bra sommar där det förhoppningsvis blir mer rörelse i centrum när många blivit vaccinerade. Vi är bra rustade genom att vi följer alla riktlinjer, är noggranna, håller avstånd och har maxantal i butiken. Det kan bara bli bättre nu, avslutar Emily Palander.


Alla som bedriver näring i våra lokala kommuner drabbas på ett eller annat sätt av effekterna av coronaviruset och vill vi kunna ha möjlighet att handla lokalt imorgon så måste vi faktiskt, alla tillsammans, hjälpas åt att handla lokalt idag.

Stötta den lokala handeln genom att:

  • När du handlar, handla lokalt. (På plats, via deras webb, via deras sociala kanaler eller ring. Utökad service så som med hemleveranser och att ha butiken för sig själv, erbjuds av flera.)
  • Köp take away om du inte har möjlighet/vill/kan äta på plats.
  • Köp med er några goda bakelser till fredagsmyset (eller till tisdagsfikan)
  • Köp presenter till de som fyller år, även om ni inte kan träffas. Skicka på posten eller kolla om butiken kan hjälpa till med leverans.
  • Köp presentkort.
  • Boka inte av, boka om istället.
  • Berätta för andra vilka lokala verksamheter som du uppskattar genom att skriva en recension på tex Facebook eller Google.
  • Följ myndigheternas rekommendationer. All personal är noga med att stanna hemma om de känner sig sjuka. Gör det du också.
Emily Palander VD Salong Vacker AB & Vackra Ting AB.
Emily Palander ställde tidigt om sina verksamheter Salong Vacker och Vackra Ting.