Om de högre elpriserna består kan månadskostnaden för en småbarnsfamilj som bor i ett större småhus i exempelvis Blekinge eller Skåne öka med 1 600 kronor i snitt per månad jämfört med i januari. Det visar beräkningar från Swedbank och Sparbankerna.
Rörligt elpris billigast över tid
Elmarknaden har vissa likheter med bolånemarknaden. Historiskt har det visat sig vara billigare över tid med rörligt elpris. Men till skillnad från bolånen med rörlig ränta varierar det rörliga elpriset betydligt mer än den rörliga räntan på bolån.
– Som elkonsument bör du resonera på liknande sätt som för bolån. Rörligt pris är bra för dem med goda marginaler i sin ekonomi och som inte oroas av svängningar med temporärt högre priser. Har du små marginaler i din ekonomi och vill veta vad din boendekostnad blir varje månad är ett fast elpris att föredra, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.
Minskad bilkörning bra för plånboken och miljön
Sedan årsskiftet har dieselpriset stigit med 34 procent och bensinpriset med 25 procent. För den som exempelvis kör en Volvo V90 D4 (diesel) och kör 2 000 mil per år har månadskostnaden ökat med 600 kronor. Vill man ha oförändrade bränslekostnader jämfört med januari behöver man minska sin bilkörning med 42 mil i månaden. Elbilsägarna påverkas av de högre elpriserna, men har inte drabbats lika hårt ekonomiskt som de som kör bensin- och dieselbilar.
– Med dagens drivmedelspriser har det blivit mycket dyrare att köra bil. Vill man slippa djupa hål i plånboken finns två alternativ - sälja bilen eller minska bilkörningen rejält. Det är inte möjligt för alla, men för dem som kan och vill så är det bra för både miljön och plånboken. Elbil är också ett mycket bra alternativ för den som har ett boende med laddningsmöjligheter, säger Arturo Arques.
Läs mer i rapporten El- och bränsleprisernas effekter på boende- och bilkostnaderna