Meny

Högre el- och bensinpriser i Blekinge – vi ger dig 6 tips för att sänka din kostnad

2021-11-08

Prisuppgången på el och drivmedel har ökat månadskostnaden för hushållen med flera hundra kronor i månaden. Allra mest har elkostnaderna ökat för dem som bor i södra Sverige.

Om de högre elpriserna består kan månadskostnaden för en småbarnsfamilj som bor i ett större småhus i exempelvis Blekinge eller Skåne öka med 1 600 kronor i snitt per månad jämfört med i januari. Det visar beräkningar från Swedbank och Sparbankerna.

 

Rörligt elpris billigast över tid

Elmarknaden har vissa likheter med bolånemarknaden. Historiskt har det visat sig vara billigare över tid med rörligt elpris. Men till skillnad från bolånen med rörlig ränta varierar det rörliga elpriset betydligt mer än den rörliga räntan på bolån.

– Som elkonsument bör du resonera på liknande sätt som för bolån. Rörligt pris är bra för dem med goda marginaler i sin ekonomi och som inte oroas av svängningar med temporärt högre priser. Har du små marginaler i din ekonomi och vill veta vad din boendekostnad blir varje månad är ett fast elpris att föredra, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.

 

Minskad bilkörning bra för plånboken och miljön

Sedan årsskiftet har dieselpriset stigit med 34 procent och bensinpriset med 25 procent. För den som exempelvis kör en Volvo V90 D4 (diesel) och kör 2 000 mil per år har månadskostnaden ökat med 600 kronor. Vill man ha oförändrade bränslekostnader jämfört med januari behöver man minska sin bilkörning med 42 mil i månaden. Elbilsägarna påverkas av de högre elpriserna, men har inte drabbats lika hårt ekonomiskt som de som kör bensin- och dieselbilar.

– Med dagens drivmedelspriser har det blivit mycket dyrare att köra bil. Vill man slippa djupa hål i plånboken finns två alternativ - sälja bilen eller minska bilkörningen rejält. Det är inte möjligt för alla, men för dem som kan och vill så är det bra för både miljön och plånboken. Elbil är också ett mycket bra alternativ för den som har ett boende med laddningsmöjligheter, säger Arturo Arques.

 

Läs mer i rapporten El- och bränsleprisernas effekter på boende- och bilkostnaderna 

6 tips för att sänka el- och bränslekostnaderna

1. Håll koll på din elförbrukning. Det finns appar du kan ladda ner för att hålla koll på din elförbrukning.

2. Försök att dra ner på elförbrukningen när priset är som högst. På morgonen eller kvällen är priset normalt som högst. Försök att styra elförbrukningen till tider på dygnet då priset är som lägst.

3. Titta på energimärkningen. Köp så energisnål elutrustning som möjligt när du till exempel köper nya vitvaror och annan elutrustning.

4. Tänk på att den billigaste kilowattimmen är den som aldrig förbrukats.

5. Försök att minska din bilkörning. I synnerhet om din bil går på diesel eller bensin. Det är bra för både miljön och plånboken.

6. Med välplanerad körning och mjukare körstil kan du sänka dina drivmedelskostnader samtidigt som du blir en säkrare förare för dig själv och omgivningen.

Så bestäms elpriset

  • Sverige är indelat i fyra elområden. Normalt sett är elen dyrast i elområde fyra som omfattar Sveriges södra delar där bland annat Blekinge och Skåne ingår.
  • Elpriset styrs av priset på elbörsen. Prissättningen på elbörsen påverkas i sin tur av hur mycket el som produceras och förbrukas.
  • Nederbörd, vind, utvecklingen av nuvarande och förväntad tillgång på vatten för vattenproducenterna och priserna på gas, kol och utsläppsrätter påverkar också priset på el.
  • Börspriserna på el har under perioden januari till och med september ökat med mellan 25 till 144 procent beroende på vilket elområde som avses.
  • Mest har elpriset stigit i elområde fyra som omfattar södra Sverige. Prisvariationen är också mycket högre i elområde fyra jämfört med övriga elområden.