Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

Lokala lantbruksföretagare utsedda till Ekoböndernas Ekobonde 2022

Anton, Lola och dottern Anna Ivarsson utanför boningshuset på gården i Tockarp. Anna är den av familjens tre döttrar som har störst intresse för gården och säger att hon tänker ta över en dag.

Lola Ivarsson driver gården Tockarp Ekogård utanför Åryd tillsammans med sin man Anton. Detta har de gjort med framgång de senaste åren. Lola och Anton uppmärksammas nu för sin nya robotladugård och har utsetts till Ekoböndernas Ekobonde 2022.

– Det känns bra att få uppskattning för vårt arbete för djurens mående. För oss är detta rätt väg för framtiden, jag tror att konsumenterna vill se mer djurvänliga förhållanden, säger Lola Ivarsson.

 

Lola och Anton tog tillsammans över Antons föräldragård och började som mjölkbönder 2007. Livet som mjölkbönder tar upp hela deras tid och det finns alltid något att göra.

– Det bästa med det här livet är friheten. Vi får arbeta nära naturen och uppleva alla årstider. Jag har alltid varit en djurmänniska och älskar djur. Även om det är många timmars arbete varje dag året runt så är det värt det. Här på gården händer det alltid något, säger Lola Ivarsson.

 

När Föreningsbanken togs över av Sparbanken i Karlshamn följde Anton och hans föräldrar med som kunder. Det har aldrig varit aktuellt att byta bank.

– Man kan säga att vi alltid varit kunder, säger Anton.

 

Lola, som kommer från Trelleborg, gick på Blekinge Naturbruksgymnasium i Bräkne Hoby och det var där hon träffade Anton.

– Jag har varit kund i Sparbanken i Karlshamn i 15 år nu. Vi har alltid känt oss nöjda med banken. Det är viktigt att banken är intresserade av sina kunder och lyssnar. Att man får hjälp och svar på sina frågor när man ringer, säger Lola.

 

Nu prisas gården för sin nya robotladugård där kalvarna får gå en längre tid med sina mammor innan de skiljs åt.

– Man vill utmana sig själv att hela tiden bli bättre utan att använda de snabba genvägarna. Skruva på något nytt varje gång. Få en helhet alltigenom. Bruka jorden, få fram bra foder och se djuren växa, säger Anton Ivarsson.

 

Lolas engagemang att sprida kunskap och medvetenhet kring lokalt jordbruk och lokal matproduktion har tidigare uppmärksammats och 2020 utseddes hon till Årets Eldsjäl på Landsbygden av Karlshamns kommun.

– Kor är fantastiska djur. Det är roligt att jobba med sina egna djur. Att få följa dem genom åren är väldigt kul. Jag är väldigt intresserad av natur, mat och varifrån maten kommer, avslutar Lola.

Juryns motivering till priset Ekobönderas Ekobonde 2022

“Lola och Anton Ivarsson på Tockarp Ekogård har med sin ombyggda robotladugård, där kor och kalvar går tillsammans i fem veckor, brutit ny mark helt på eget initiativ. Av omsorg om djuren har de investerat i en ny ladugård med en lösning som de själva har tänkt ut. Deras agerande påminner om ekopionjärerna, då de går på egen övertygelse och räknar med att det till slut kommer att finnas konsumenter som gillar det de gör. De är både vanliga och ovanliga på samma gång. De är nyfikna och är inte rädda för att testa gränserna. De är ödmjuka och sympatiska.”

Lola Ivarsson, företagare och mjölkbonde.
Lola Ivarsson, företagare och mjölkbonde.

Om priset Ekoböndernas Ekobonde

Tävlingen Ekoböndernas Ekobonde organiseras av ekobönder för ekobönder, i Ekologiska Lantbrukarnas regi. Det är ekobönder som själva nominerar den kollega de tycker är en värdig vinnare av priset och motiverar varför. Av de nominerade väljer därefter föreningens styrelse ut tre finalister som medlemmarna sedan röstar på.