Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

Nytt rekordår för nyföretagandet med Blekinge i topp!

Det blev ett nytt starkt år för nyföretagandet under 2021 med nya rekordsiffror. Totalt nyregistrerades 78 711 nya företag, en ökning med 7,1 procent visar Nyföretagarbarometern. Blekinge ligger i topp med hela +13% mot föregående år.

– Vi har legat i topp vid ett flertal tillfällen. Det finns lite olika tänkbara förklaringar till detta. Vi har det senaste året haft rekordmånga rådgivningar vilket gör att fler startar företag och kommer igång snabbare. När pandemin slog till var det nog många som tog tag i sin dröm och startade sitt företag. Alltid när det blir en viss oro på arbetsmarknaden så ökar antalet nystartade företag, berättar Lotta Roth, rådgivare NyföretagarCentrum Karlshamn.


– Det här tror jag är ett kvitto på den goda omställningsförmåga som finns i Blekinge. Vi är vana vid att hantera en förändrad situation och skapa möjligheter av det, säger Björn Flod, företagschef Sparbanken i Karlshamn.


Som nyföretagare är det mycket nytt att tänka på och den första tiden är oftast tuff.
– Det krävs ihärdighet och engagemang. De första 3–5 åren är de tuffaste och det är även då du kan se om det du tror på kommer att funka. Det är också bra om familjen är med och har förståelse för att det kan vara en kämpig tid. Detta gäller främst de som startar företag på heltid. Allt fler startar upp sakta bredvid ett annat jobb och det är nästan att föredra, säger Lotta.


För att kunna fortsätta driva sitt företag långsiktigt är det också andra saker som spelar in.
– Det är många saker som krävs, som ett starkt lokalt nätverk och givande näringslivsklimat. Självklart är min övertygelse att en stark lokal samarbetspartner i form av Sparbanken i Karlshamn är en bidragande del i att företagen utvecklas och blir kvar i Blekinge, säger Björn.


Vad är viktigt att tänka på om du är nyföretagare?
– Tänk ständig utveckling, det som inte är under utveckling är per definition under avveckling. Det är dessutom viktigt att säkerställa avsättning till tjänstepension och sjuk- och olycksfallsförsäkring. Har du frågor om din ekonomi som nyföretagare är du välkommen att kontakta oss på Sparbanken i Karlshamn så hjälper vi dig, säger Björn.
 

Nyföretagar- barometern

Nyföretagarbarometern, är ett samarbete mellan NyföretagarCentrum Sverige och Bolagsverket, regelbundet presenteras dagsfärsk statistik över nyföretagandet i Sverige och antal nyregistrerade företag i alla Sveriges 290 kommuner och län.

80–85% av företagen som startas via NyföretagarCentrum finns kvar efter 3 år.

Lotta Roth, rådgivare NyföretagarCentrum Karlshamn, vill se fler småföretagare eftersom de behövs och hjälper alla i hela Sverige. 

Lottas tre bästa tips till dig som nyföretagare

1. Besök ditt lokala NyföretagarCentrum för rådgivning där du bor.

 

2. Låt det ta tid!

 

3. Försök att förstå företagets siffror och lär dig läsa din resultat- och balansräkning.

Björn Flod, företagschef Sparbanken i Karlshamn, uppmuntrar dig som är nyföretagare att boka in en rådgivning med banken.