Den 28 maj bjöd Sparbanken i Karlshamn in till Kaffekalas Live, som du enkelt kunde ta del av digitalt på bankens Facebooksida var du än befann dig. Håkan Windahl tipsade om sitt bästa recept.
Recept-special: Baka Håkans sockerkaka inför Kaffekalas Live
![](/content/dam/savings-banks/savings-bank-8153/images/kaffekalas-live/sockerkaka_artikel.jpg)
Kaffe och kaka fick publiken denna gång stå för själva. Men vilken kaka ska man baka? Här kommer några tips på recept från Håkan och Morgan.
Morgans kaffe — gott kaffe i sex steg
1. Använd en välvårdad kaffebryggare av valfritt märke.
2. Dosera rätt - 6-8g till ca 1,5 dl vatten (struket mått).
3. Tryck på knappen - kontrollera noga så den lyser.
4. Vänta - gärna nära bryggaren.
5. Njut.
6. Upprepa proceduren - gärna samma dag när du blir sugen igen.
Håkans sockerkaka
Du behöver:
● 3 ägg (ekologiska)
● 2,5 dl strösocker
● 1 tsk vaniljsocker
● 50 g smör
● 1 dl mjölk
● 3,5 dl vetemjöl
● 2 tsk bakpulver
● 0,5 krm salt
● smör
● ströbröd
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i sockerkakssmeten.
5. Fyll en smord och bröad sockerkaksform.
6. Grädda sockerkakan naturell i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, sockerkakan ska inte vara kladdig.
7. Låt din sockerkaka svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
Lycka till!
![](/content/dam/savings-banks/savings-bank-8153/images/kaffekalas-live/citat_gunilla_kaffekalas_1080x1080.jpg)