Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

Sparbanken i Karlshamns Hjälpkassan bidrar till att hjälpa de som är mest utsatta

För de flesta är hemmet en plats där man känner sig trygg. Men det gäller inte för alla. Barn och vuxna som nu blir isolerade i hemmet på grund av coronaviruset är extra utsatta. Därför har banken valt att ge ett extra stöd till hjälp-organisationer i Karlshamns och Olofströms kommun.

Vi står alla inför stora samhällsutmaningar på grund av coronavirusets framfart och då är det extra viktigt att hjälpas åt! Med ”Hjälpkassan” vill banken ge mer hjälp till dem som nu blir extra utsatta i ett isolerat hem. Allt eskalerar i den här svåra tiden och de som redan är utsatta får det värre. Det är något som märks hos Karlshamns kvinnojour.

–Vi har och har haft ett ökat tryck under våren. Kvinnorna är mer isolerade än vanligt och det är många som hör av sig via chatt, mejl och telefontill oss och våra skyddade boenden är fulla, berättar Emmie Nilsson Dahlbeck, verksamhetschef Karlshamns Kvinnojour.

 

Karlshamns kvinnojour har en stor verksamhet med stödgrupper, ungdomsjour för tjejer och killar, anhörigsamtal, utbildningar för allmänheten och är medföljande stöd vid kontakt med bland annat polisen, advokater och rättsväsendet.

– Pengarna från ”Hjälpkassan” betyder otroligt mycket och gör att vi kan fortsätta att finnas och hjälpa kvinnor, barn och ungdomar som är extra utsatta. Genom att medmänniskor skänker pengar kan vi existera, säger Emmie Nilsson Dahlbeck.

 

Många barn och vuxna i Sverige lever redan under svåra förhållanden och att då behöva tillbringa mer tid hemma kan vara förenat med ännu mer oro och ångest. Det kan handla om våld, missbruk, fattigdom eller ensamhet. När många barn flyr undan och kommer sitta mer framför datorn eller sin padda ökar också risken för att bli utsatta för hot, kränkningar och sexuella övergrepp som görs via nätet.

 

Sparbanken i Karlshamn värnar om bygdens invånare och sponsrar många lokala hjälp-organisationer årligen. Genom att sätta upp ”Hjälpkassan” ger banken ett extra stöd till de som redan hjälper att kunna göra mer under den här svåra tiden.

 

Följande som får ta del av Hjälpkassan är:

Karlshamns Kvinnojour

Olofströms Kvinno- och Tjejjour

Rädda Barnens Lokalförening Karlshamn

Rädda Barnens Lokalförening Olofström

Majblommans Lokalföreningar:

Mörrum
Asarum
Karlshamn
Olofström

BRIS

Aktiv skola

Säkra varje unge

Om Hjälpkassan

Vi står alla inför stora samhällsutmaningar på grund av coronavirusets framfart och då är det extra viktigt att hjälpas åt! Med Hjälpkassan vill banken ge mer hjälp till dem som nu blir extra utsatta i ett isolerat hem. Därför har flera hjälp-organisationer i bankens verksamhetsområde Karlshamns och Olofströms kommuner fått extra pengar för att kunna hjälpa de som är mest utsatta.

"Pengarna från Hjälpkassan betyder otroligt mycket"

Karlshamns kvinnojour arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. De är en av flera hjälp-organisationer som fått ett extra stöd av bankens Hjälpkassan.

"Med anledning av att Barnkonventionen i år blev lag ligger vårt arbete den närmsta tiden på att informera barn, vårdnadshavare och beslutsfattare om vad detta kommer att innebära. Det tänker vi göra på olika sätt.
Bidraget vi får av banken tänker vi använda för inköp av olika typer av informationsmaterial som vi kan dela ut till förskolor, skolor, bvc-mottagningar där barn, vårdnadshavare och personal finns. Bidraget ger oss möjlighet att nå ut till fler än vad vi hade planerat för. Tack till banken för att ni ger oss den möjligheten."


Eva Bergström, ordförande Rädda Barnens Lokalförening Karlshamn 

”Vad fint och vad roligt att vi får den här gåvan av banken. Vår strävan är att samarbeta för att stödja och se till barn och ungdomars bästa. Vi gör flera insatser för behövande och utsatta barn. Vi brukar synas på olika event som till exempel medvindsmässan och vi brukar anordna en utflykt där vi står för resa och entré till Astrid Lindgrens värld varje sommar – men på grund av situationen med coronaviruset blir det inte av i år. Men vi funderar på om vi kan göra något annat för barnen nu när vi fått den här gåvan. Kanske ett barnkalas på Storlekplatsen?”


Ingrid Karlsson, ordförande Rädda Barnens Lokalförening Olofström 

”Vi blir jätteglada för den här gåvan från banken. Stort tack! Det ger oss möjlighet att hjälpa andra nu i sommar som har det extra svårt. Många kvinnor har det svårt ekonomiskt.  Att vi kan hjälpa till med till exempel en födelsedagspresent eller kunna bjuda våra familjer på en utflykt i sommar betyder oerhört mycket för dessa kvinnor och barn. Vi jobbar mycket förebyggande genom att föreläsa om våld i nära relation, prata med yngre tjejer om gränssättning, samverka med olika myndigheter och aktörer. Det här är en samhällsfråga”.

 

Annelie Johnsson, Olofströms kvinno- och tjejjour 

”Pengarna från banken betyder jättemycket. Det är såhär vi kan existera. Vi har en stor verksamhet med stödgrupper, ungdomsjour för tjejer och killar, anhörigsamtal, utbildningar för allmänheten, utflykter och så följer vi med kvinnor till polisen, advokater och är med på rättegångar. Vi har och har haft ett ökat tryck under våren och märker att många kvinnor är extra utsatta. Vi har fått mindre pengar det här året än tidigare och därför betyder den här gåvan extra mycket för oss och möjliggör att vi kan fortsätta att finnas. ”

 

Emmie Nilsson Dahlbeck, verksamhetschef Karlshamns kvinnojour

”I dessa tider betyder den här gåvan jättemycket. På grund av att många har det tufft ekonomiskt just nu är vårt arbete ännu viktigare och nu kan vi hjälpa fler. Pengarna går tillbaka till barn och ungdomar i Mörrum. Det här gör att vi kan ge dem en roligare sommar och kunna ge de som behöver det där lilla extra. Vi får in ansökningar hela tiden. Pengarna som vi får i gåva av banken kommer att användas väl. Varenda krona gör stor skillnad.”

 

Peter Parnfelt, Mörrums Majblommeförening 

”Vi är tacksamma för gåvan från banken. Det betyder extra mycket i år eftersom vi inte kunde ha någon försäljning av majblommor på grund av coronaviruset. Majblommans syfte är att hjälpa barnen. Familjer som har det tufft ekonomiskt kan ansöka om hjälp av oss. Det kan till exempel kan handla om kläder, vinterskor, en barncykel eller att barnen ska kunna vara med i en förening och då betalar vi medlemsavgiften. Det är viktigt att vi kan fortsätta finnas, men det behövs också engagemang från lokala personer för att kunna fortsätta driva det här. Vi vill gärna att familjer som är i behov av hjälp ansöker om stöd hos oss – vi är här för att hjälpa.”

 

Ordförande i Asarum, Svängsta och Ringamåla Majblommekommitté 

”Ett stort tack till banken. Att få den här gåvan betyder jättemycket för oss eftersom vi inte haft någon försäljning av Majblommor i år. Tyvärr har det betytt att vi inte har kunnat hjälpa lika många familjer och barn som vi brukar. Men nu kommer vi att kunna hjälpa i höst när familjer hör av sig och behöver ha vinterkläder och skor. Det är ett stort behov av det bland familjer som har det svårt ekonomiskt. För dem betyder det mycket att barnen kan ha ordentliga kläder och kunna se ut som sina kompisar. Det är viktigt att vi lokala Majblommeföreningar ska finnas kvar. Vi finns på plats och vet vilka familjer som är i behov av hjälp. Vi har bra kontakt med skolsköterskor och lärare i skolan.”

 

Ingrid Thomasson, tf ordförande Olofströms Majblommeförening 

”Det här betyder väldigt mycket för oss. Det är tradition att alla skolbarn i klass 5 ska sälja majblommor men det gick inte i år. Folk tror att man köper en majblomma men det är så att man skänker pengar till barnen och majblomman får man som kvitto. Med de här extra pengar kan vi nu i sommar ge guldkant till barnen som behöver. Att de kan göra något roligt eller något som de annars inte har möjlighet att göra. Det handlar också om kläder, cyklar och glasögon. Vi brukar hjälpa till med läger-avgifter, men det blir inte i år eftersom alla läger är inställda på grund av coronaviruset.”

 

Anneli Bengtsson, Karlshamns Majblommeförening 

”Tack till Sparbanken i Karlshamn. Ni är med och gör skillnad. Det har varit en tuff tid för många av oss denna vår, men framförallt för de barn som redan är utsatta och lever med våld, missbruk, psykisk ohälsa eller arbetslöshet i hemmet. Just nu arbetar vi hårt för att säkerställa vårt stöd för barn i sommar - vi ska finnas där som en trygghet för alla barn som behöver oss, varje dag. Ert stöd betyder enormt mycket för oss på Bris och därför vill vi nu tacka för ert fina engagemang.”


Lena Myrberg, Insamling BRIS