Skip to content

Utbetalning av elstöd

Swedbank har fått i uppdrag av Försäkringskassan att genomföra utbetalningar av elstöd. Utbetalningarna sker via Swedbanks utbetalningssystem. 

Ett par med en bebis tittar på en laptop.

Försäkringskassan har huvudansvaret för uppdraget att betala ut elstöd till de privatpersoner som är berättigade till det. Swedbank genomför själva utbetalningen. Utbetalning av elstöd till privatpersoner i hela Sverige gäller elförbrukning under perioden 1 november - 31 december 2022.

Utbetalning - så går det till

 • Pengarna betalas ut via Swedbanks utbetalningssystem. Den 9 juni ska de flesta ha pengarna på kontot. För att få en tidig utbetalning behöver ditt konto anmälas i vårt kontoregister senast den 10:e maj. Det går att registrera konto efter det men då får du utbetalningen senare. Om du inte har anmält något konto för utbetalning kan det ta längre tid.

 • Om du är mottagare av elstöd och vill få pengarna insatta på ditt bankkonto, oavsett bank, behöver ett konto finnas anmält i vårt kontoregister. Du behöver inte vara eller bli kund hos Swedbank för att få elstödet utbetalt.
  Du som får allmän pension från Pensionsmyndigheten behöver inte göra något, du får pengarna till ditt konto som du brukar få pensionen. Du som har ett bankkonto registrerat hos Försäkringskassan får pengarna utbetalt till det kontot. Om inte ett konto finns registrerat i Swedbanks kontoregister alternativt hos Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten skickas en utbetalningsavi ut.

 • Om du har fått utbetalning för elstöd för perioden oktober 2021 - september 2022, behöver du inte göra någonting. Utbetalning för elstöd perioden november - december 2022 kommer att sättas in på det konto som du fick utbetalningen för den tidigare perioden.

 • Kontrollera att du har anmält bankkonto i vårt kontoregister. Där går det även att lägga in eller ändra bankkonto för utbetalning av elstödet. Om du ändrar bankkonto får du även andra utbetalningar till det kontot. Till exempel din lön om den betalas ut via Swedbanks Lön- och Utbetalningssystem.

Frågor som besvaras av Försäkringskassan

Följande frågor om utbetalningen besvaras av Försäkringskassan. Mer information om elstödet finns på www.forsakringskassan.se/elstod.
 • När får jag min utbetalning?
 • Hur stort belopp får jag?
 • Varför får jag inget elstöd?
 • Går det att få pengarna i förväg?
 • Det har blivit fel med min utbetalning, hur gör jag?

Se upp för bedragare!

Varken Försäkringskassan, din bank, Svenska kraftnät eller någon annan kommer att kontakta dig för att be dig logga in någonstans eller lämna ut personliga koder, i samband med utbetalningen av elstöd. Om någon kontaktar dig på det sättet kan det handla om ett bedrägeriförsök. Avsluta därför sådana kontakter direkt.

Frågor och svar om Swedbanks kontoregister

Frågor och svar om inlösen av avi