Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

Medarbetarporträtt: ”Det är en skön känsla att vinsten kommer till nytta i bygden”

Leif Stexå, pensionsspecialist på Sparbanken i Karlshamn, har i över 30 år jobbat på Sparbank. Sparbanksidén med att bidra till samhällsnyttan är något som han känner starkt för.

Leif växte upp i Sandbäck utanför Pukavik men hamnade till slut i Karlshamn där han har bott sedan 16 år tillbaka.
– Karlshamn är en liten trevlig stad. Det finns bra kommunikationer och dessutom skiner solen alltid här vid kusten. Karlshamn är hemma för mig men även Olofström och Sölvesborg, säger Leif.


1981 började han sommarjobba på Sölvesborg - Mjällby Sparbank och det var då hans resa inom sparbanksvärlden började. Därefter har han arbetat på både Sparbanken Kronan i Växjö och i Olofström och i Kyrkhults Sparbank, där han arbetade i 13 år.
– Det var en spännande bank. Vi var bara tio totalt som arbetade där med vd och administration inräknat. Mitt uppdrag var företagskrediter men jag fick hjälpa till med allt från att korrekturläsa bokslutet, skotta snö till att byta av i kassan, berättar Leif.


När banken 2008 fusionerade med Sparbanken i Karlshamn blev Leif kontorschef i Kyrkhult men efter några år ville han gå vidare och började en tjänst som företagsrådgivare på kontoret i Karlshamn. Nu lämnar han den rollen för att påbörja ett nytt kapitel som pensionsspecialist.
– Det är något jag tyckt varit intressant sedan en lång tid tillbaka. Pension ska stå för trygghet. Att man tryggar sig för olika livshändelser som olycksfall, sjukdom och även död. Förhoppningsvis blir man pensionär och då ska man ha en trygg lösning på plats. Det är viktigt att bygga en trygg ekonomi för sig själv och det tycker jag är jätteintressant.


Bankens vinst går tillbaka till lokala föreningar, olika projekt, skolor och andra initiativ som gör bygden bättre. Leif känner starkt för banken och sparbanksidén.
– Det är en skön känsla att vinsten kommer till nytta i bygden och inte går till några aktieägare som kräver vissa nyckeltal varje kvartal. Visst har även vi myndighetskrav men vi har en långsiktig och ärlig tanke. Vi har funnits i 190 år och ska finnas i 190 år till, säger Leif.


Vad gör du när du inte är på banken?
– De sista åren har jag gått på Friskis några gånger i veckan. Jag letar svamp i skogen eller sjunker ner i soffan med en historisk bok. Vi ser gärna kostymdraman som Downton Abbey på tv.


Leif avslöjar att han medverkade i en revy i Olofström förra året vilket kanske många inte vet.
– Jag kom in på ett bananskal. Jag har alltid tyckt att teater är kul. Det var spännande att prova på. Jag tror att man ska göra sådant man inte tror att man vågar. Men det var nog en engångsgrej, avslutar Leif.
 

Leif Stexå

Ålder: 56 år
År i banken: 33 år
Dold talang: Spelat revy