De svenska lantbrukarna upplever en bättre lönsamhet än i våras, och tror också på ytterligare förbättringar när de blickar framåt. Sjunkande räntor och förväntningar om fler räntesänkningar har bidragit till den ökade optimismen. Samtidigt är det ett trendbrott i lantbruksföretagens skuldsättning som nu minskar för första gången under 2000-talet. Det visar höstens Lantbruksbarometer som ges ut av Ludvig & Co, Swedbank och Sparbankerna.
Av de tillfrågade lantbrukarna upplever 44 procent att lönsamheten är ganska god eller mycket god, vilket är en ökning med 11 procentenheter jämfört med i våras.
– Den lokala lönsamheten följer samma mönster som landet i stort. Även 2024 kommer generellt att bli ett ganska bra år för lantbrukarna. Bra väderförhållande, goda skördar. Lägre inflation och sänkta räntor har lett till ökad optimism hos företag och hushåll. Men det är en splittrad och bräcklig bild som framträder, även om centralbankerna flaggar för fler räntesänkningar. Återhämtningen äventyras bland annat av geopolitiska risker och växande protektionism, säger Thomas Fransén, företagsrådgivare och specialist skog- och lantbruk, Sparbanken i Karlshamn.
Det höga ränteläget under de senaste åren har gjort att många lantbrukare väljer bort nyinvesteringar och har valt att amortera, vilket har bidragit till att lantbrukarnas samlade skuldsättning under 2023 har minskat med 0,2 procent. Den totala skuldsättningen uppgick vid årsskiftet 2023 till 384 126 miljoner kronor, jämfört med 384 949 miljoner kronor vid slutet av 2022.
– Det har varit en period med generell återhållsamhet i investeringar i produktionsbyggnader och maskiner. Skuldsättningen har därmed minskat något men det är rimligt och en följd av minskade investeringar (och nyupplåning) samt att man fortsätter amortera på sina befintliga krediter, säger Jörgen Lindh, företagsrådgivare och specialist skog- och lantbruk, Sparbanken i Karlshamn.
Lantbrukarna ser positivt på framtiden
Förväntningarna för nästa år är generellt något högre än nuvarande nivå. De driftsinriktningar som för närvarande har lägst upplevd lönsamhetsnivå, växtodlarna och nötköttsproducenterna, har en tro om förbättringar även om de fortfarande ligger på en negativ nivå. Både grisproducenterna och mjölkproducenterna ser positivt på lönsamheten om ett år även om mjölkproducenterna tror på en viss minskning.