Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

”Nu är det viktigt att stötta varandra”

Det är många som påverkas av effekterna av coronaviruset, inte minst våra lokala företagare. Nu mer än någonsin behövs det att vi stöttar den lokala handeln. Om vi vill att våra lokala butiker, restauranger och andra lokala tjänster ska finnas kvar även efter den här svåra tiden är över – då gäller det att stötta nu.

2020-04-09

Ann Henriksson och Per Andersson som äger Intersport i Karlshamn.

Det är många lokala företagare som just nu drabbas hårt. Intersport i Karlshamn är en av flera butiker som på grund av ett stort besökstapp fått korttidspermittera personal.

– Det är viktigt för kunden att förstå hur deras köpval påverkar oss och särskilt nu. Det är viktigt att de som behöver handla något gör det lokalt. Genom att du handlar lokalt bidrar du till att handeln i hela Karlshamn blomstrar. Om en butik mår bra så gör fler det. Vi är beroende av varandra och av kunderna. Nu är det viktigt att stötta varandra på alla sätt man kan, säger Ann Henriksson som driver butiken tillsammans med sin man Per Andersson.

 

I butiken har de satt upp informationslappar och ber kunderna att hålla avstånd. De är också väldigt noga med hygienen och torkar av kassadisken och provhytterna kontinuerligt under dagen.

– Vi gör allt vi kan för att du som kund ska känna dig trygg. Ovissheten är svårast. Vi vet inte hur länge det kommer att hålla på och visst har vi en klump i magen. Det är en konstig situation och småföretagarna drabbas hårt. Vi behöver våra kunder för att överleva. Varje krona extra är mycket värd i dessa tider, avslutar Ann.

 

Sedan 13 år tillbaka driver Emily Palander Salong Vacker i Olofström, som är Blekinges största salong. Emily äger även inredningsbutiken Vackra Ting som ligger i anslutning till salongen.

– Vi har växt sakta och säkert och utökat efter hand, men nu är vi i ett skrämmande läge. Ovissheten ger en extrem press och det är svårt att lägga en plan framåt, eftersom man inte vet när det är över. Nu får man ta dag för dag och göra snabba och tuffa beslut, säger Emily Palander.

 

Emily har börjat säga upp personal och förbereder för korttidspermittering.

– Vi har fortfarande kunder och det är vi tacksamma över. Men skönhetsbranschen drabbas hårt eftersom vi arbetar nära våra kunder.

 

På salongen har Emily infört ytterligare städrutiner och rengör kontinuerligt dörrhandtag, använder engångslakan och personal använder munskydd när de arbetar nära kunderna. De erbjuder även munskydd till kunderna om de vill ha. De har även hemkörning inom Olofström.

 

Emily är ordförande i Företagarna i Olofström och möter många företagare som befinner sig i samma situation.

– Många företag kommer att gå i konkurs. De kanske hade det svårt innan och nu blir detta bristningsgränsen. Vi har öppnat en hjälplinje där företagare kan ringa in och få stöd, berättar Emily.

 

Men Emily försöker att se positivt på framtiden.

– Allt började med skräck men nu är det dags att försöka se en väg ut. Det kommer att vända. Antingen kör man på eller går under. Jag är inte den som ger mig. Jag ser det som en utmaning som vi ska lösa tillsammans, avslutar Emily.

 

En annan bransch som just nu har det svårt är restaurangbranschen.

– Det här påverkar oss extremt mycket. Vår bransch var först ut att drabbas av krisen. Vi har varslat personal och korttidspermitterat all personal. Även våra leverantörer har det svårt, säger Fredrik Berg, krögare och ägare av flera restauranger i Karlshamns kommun.

 

Fredrik berättar att de har utvecklat sin catering och take-away funktion. De har även gjort vad de kan när det kommer till säkerhetsaspekterna.

– Vi gör allt vi kan för att våra kunder ska känna sig trygga och bekväma. Vi är tacksamma för det stöd vi får idag. Jag förstår att många känner oro och om man tillhör en riskgrupp eller är sjuk ska man stanna hemma, men om du är frisk uppmanar vi dig att komma ut och stödja den lokala handeln i Karlshamn. Nu är det en ren fråga om företagens överlevnad.

 

Men Fredrik vill inte måla allt nattsvart och menar att det är viktigt att se framåt.

– Det är viktigt att förstå att det kommer en tid efter detta. Vi måste ha fokus på det och se möjligheterna med framtiden. När den tiden kommer är det ännu viktigare att handla lokalt och semestra i Sverige så företagen kan ta igen. Allt är inte nattsvart – det finns en framtid, avslutar Fredrik.

Tre tips för att stötta den lokala handeln

Köp presentkort
Genom ett köpa ett presentkort till din favoritbutik, teater eller restaurang får företaget in pengar på direkten när de nu behöver dem som allra mest. När krisen sedan lagt sig kommer du att kunna använda presentkortet och har något att se fram emot.

 

Hemleverans
Många restauranger har börjat erbjuda hemleverans. På så sätt slipper du laga mat – och restaurangen får in pengar. Även andra lokala butiker erbjuder nu hemleverans – ring och fråga!

Om du är sjuk eller sitter i karantän så finns det många digitala betallösningar och be budet att lämna maten utanför dörren.

 

Välj lokalproducerat
Sist men inte minst – handla lokalt så långt det bara är möjligt!

 

Vill vi kunna ha möjlighet att handla lokalt imorgon så måste vi faktiskt, alla tillsammans, hjälpas åt att handla lokalt idag. 

Emily Palander VD Salong Vacker AB & Vackra Ting AB
Emily Palander, Salong Vacker & Vackra Ting.
Fredrik Berg
Fredrik Berg, krögare.