Skogskonjunkturen svalnar, lönsamheten sjunker och oron för äganderätten ökar hos svenska skogsägare. Trots det är tron fortsatt stark på det svenska skogsbruket. Det visar den senaste Skogsbarometern från Sparbankernas riksförbund, Swedbank och Ludvig & Co.
Insikter och trendspaningar från Skogsbarometern 2022
- Skogsägarnas tro på stigande fastighetspriser de närmaste tre åren har minskat enligt undersökningen, vilket troligen är en konsekvens av den osäkra omvärlden. Trots det så ser de flesta skogsägare skogen som en säker och långsiktig investering.
- Få skogsägare har planerat ett generationsskifte, trots hög medelålder bland skogsägarna, troligen för att man både vill, kan och orkar fortsätta sitt skogsbruk.
- Färre skogsägare tror på stigande virkespriser jämfört med föregående år. Men skogsägarna tror på stigande massavedspriser drivet av hög efterfrågan på brännved och en snäv massavedsmarknad i Östersjöregionen kopplat till sanktionerna mot Ryssland.
- Få skogsägare är väl insatta i EU:s skogspolitik. Lönsamheten i skogsbruket bedöms kunna påverkas i framtiden av initiativ från EU. Dessa initiativ är viktiga att bevaka och förstå för alla som är verksamma inom skogsbranschen.
- Svenskt skogsmark till ett värde av ca 143 miljarder kronor bedöms byta ägare de närmaste fem åren.