Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

Sparbankskilowatten blev Tennisklubbens räddning

Kylan kniper i kinderna innan jag kliver in. Med en av Karlshamns bästa utsikter mot havet befinner jag mig inne på Karlshamns Tennisklubbs inomhusanläggning vid Boön.

På bordet ryker en varm kopp kaffe. Jag har slagit mig ner med Per och Inger från klubben och pratar om hur senaste årens höga elpriser i kombination med stora föreningslokaler har varit en stor utmaning för många lokala föreningar.

– Den värsta månaden hade vi 60 000 kr i elkostnader. Vi kände att om det fortsätter så här måste vi stänga ner klubben under vintertid, säger Per Lundgren, ordförande Karlshamns Tennisklubb.

Inger Jogerheim, sekreterare i klubbens styrelse, fyller i;

– Att bara ha utomhusträning skulle i förlängningen lett till att ungdomarna hade tappat intresset. De behöver regelbunden träning. Idag har vi 100 aktiva ungdomar i klubben.

Via Sparbankskilowatten kan föreningar ansöka om bidrag till att investera i mer hållbara alternativ både för föreningskassan och samhället i stort. Föreningen skickade in en ansökan om bidrag vintern 2022 och i september 2023 var allt klappat och klart inför en ny inomhussäsong. Klubben fick 200 000kr i bidrag för att göra energibesparande åtgärder.

Vi lämnar kaffet på bordet och stegar in i den gamla båtbyggarhallen som länge fyllts av tennisbollar, racketar och hög energi.

– Vi är så tacksamma att banken ville engagera sig i klubben och hjälpa oss med det här. Med dessa åtgärder fick vi ner energikostnaden med hälften, säger Per och öppnar en dörr i hallen där vi kan se det nya värmesystemet.

Klubbens gamla värmesystem byttes ut till två nya värmepumpar med större kapacitet. Klubben rev också ut de gamla lysrören och ersatte dem med ett nytt hållbart LED-system.

– Dessutom är belysningen mycket bättre än den som vi hade innan, säger Inger och gestikulerar mot det höga taket. För föreningen, som är ägare av fastigheten, är det här en investering för framtiden.

Att bidra till samhällsnyttan genom att förbruka mindre el är viktigt för klubben.

– Det betyder mycket att vi kan fortsätta bedriva och utveckla föreningsverksamheten. Genom att en lokal bank går in och stöttar oss känner vi ett starkt lokalt stöd. För oss blir det en långsiktighet. Vi vill bidra till ett bättre lokalsamhälle både genom att finnas som förening för de som är tennisintresserade och att hålla nere energiförbrukningen, säger Per och öppnar en annan dörr.

Vi kliver ut bland upphöjda båtar och känner kylan mot kinden igen.

Nu inför banken Sparbankskilowatten, vad tycker du om det?

– Det är helt fantastiskt! Att alla föreningar får möjlighet att se över sin elförbrukning och ansöka om bidrag till att genomföra en grön omställning. Det är viktigt att ta kontroll över klimatet och att alla tar sitt ansvar. Alla kan vi göra lite och till sist blir det en stor skillnad, avslutar Per och visar de två nya värmepumparna som sitter på utsidan av klubbens inomhusanläggning.
 

Karlshamns Tennisklubb

Bildades 1909 som en tennissektion inom IFK men blev en egen förening 1958 med namnet Karlshamns Tennisklubb.
Inomhusanläggning i Sternö Vindhamn.
Två utomhusanläggningar i Kollevik.
Cirka 300 medlemmar varav 100 ungdomar.

Inger visar det nya värmesystemet.
Inger visar det nya värmesystemet.
I hallen har den gamla belysningen rivits ut och ersatts av energieffektiv LED-belysning.
Per visar de nya värmepumparna som sitter på utsidan.

Sparbankskilowatten

För att öka möjligheterna för föreningslivet till en grön omställning lanserar nu Sparbanken i Karlshamn tillsammans med bankens stiftelser satsningen Sparbankskilowatten. Ett bidrag som ska ge lokala föreningar möjlighet att investera i mer hållbara alternativ som solceller, LED-belysning och andra energibesparande åtgärder.