Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

Stor glädje när pilotprojektet Cykling utan ålder rullade igång!

Lokal press var på plats under premiären för Cykling utan ålder.

”…Och därmed presenterar jag premiären med ett HURRA!” Det var vår i luften när projektet Cykling utan ålder hade sin första cykeltur i början på veckan. Ulla Herrland, Els-Mari Sjöström och Jan-Åke Henriksson, boende på Gustavsborgs äldreboende, var de första som fick komma ut på en tur med Spara och Slösa.

Cykling utan ålder drivs helt av ideella lokala krafter. På plats utanför Gustavsborg fanns ett helt gäng fantastiska cykelpiloter som kommer att ta ut de boende som vill på cykelturer i närområdet fyra dagar i veckan.

– Vi vill förbättra livskvalitén för de äldre. Det kommer bli vind i håret och ett gott samtal. Som ett tack till banken har vi döpt cyklarna till Spara och Slösa, flickorna i Lyckoslanten som alla känner till. Vi Sparar på goda minnen och Slösar på kärlek och omtanke, berättade initiativtagaren Björn Samuelsson.

Projektet har stöttats av Sparbanken i Karlshamns stiftelse som har köpt in cyklar och utrustning för att göra det hela möjligt.

– Det är ett projekt som går rakt in i hjärtat. Vi är glada att Björn hörde av sig till bankens stiftelse och berättade om sina tankar kring projektet. Att få följa det från ax till limpa har varit en ynnest och att nu få bevittna första färden känns verkligen jättebra. Det här projekt går hand i hand med bankens egna värderingar om social hållbarhet, värme, trygghet och inkluderande. Sådana projekt ska banken vara med och stötta så att vi tillsammans och med hjälp av våra kunder kan skapa framtidstro för alla som lever och verkar här, säger Jonke Höglund, ansvarig bankens stiftelse.

Fr v. Jimmie Andersson (M), ordföranden i omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden, Lotta Abrahamsson, cykelpilot, Jenny Källström och Åse Carlsson Forsman från Gustavsborg, Jonke Höglund, ansvarig bankens stiftelse och Björn Samuelsson, initiativtagare till Cykling utan ålder Karlshamn.

Björn fick idén efter att ha fått höra om organisationen Cykling utan ålder av en släkting i Skåne förra sommaren. Därefter har han lagt ner mycket tid och engagemang på att få alla bitar att falla på plats.

– Det är helt fantastiskt att det här går att göra på ideella krafter. Det är så många som engagerar sig i det här. När Björn ringde mig sålde han in idén väl. Det här främjar alla i hela kommunen. Nu hoppas vi det faller väl ut och att vi kan utveckla detta till fler boenden i kommunen, säger Jimmie Andersson (M), ordföranden i omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden.

Lokal kraft

Det är många som bidrar till projektet på olika sätt. Bland annat kan de som är ute på cykeltur stanna vid Espresso House, Rockos Koditori eller Jennies Bakery där de bjuds på en kopp kaffe. Ett 20-tal cykelpiloter har utbildats och fått träna på de nya cyklarna Spara och Slösa och är nu redo för goa cykelturer.

– Jag mår bra av att ge. Att göra något för en medmänniska utan egen vinning. Som bankkund är det roligt att se att banken är med på detta! säger Tina Svensson som kommer cykla ihop med Lotta Abrahamsson.

– Björn och Kent har varit fantastiska och lagt ner mycket tid och engagemang i det här projektet. Och tack vare bankens stiftelse har det möjliggjorts. Jag känner stolthet och att jag på sätt och vis kommer jobba vidare i Sparbankens anda, avslutar Lotta som samma vecka går i pension efter många år i banken. 

Här ser vi ett gäng härliga cykelpiloter!

Cykling utan ålder

Cykling utan ålder är ett ideellt projekt där frivilliga cykelpiloter tillsammans med stadens äldreboenden ser till att äldre kommer ut på cykelturer och får möjlighet att känna vinden i håret. Med anpassade lastcyklar upplever vi tillsammans staden, besöker parker och njuter av utsikten längs kusten. Idén kommer från den danska cykelkulturen där ingen oavsett ålder ska gå miste om friheten som cykeln erbjuder.

Björn Samuelsson, initiativtagare Cykling utan ålder Karlshamn.
Tina Svensson och Lotta Abrahamsson kommer att cykla ihop.