Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

”Det är viktigt med den personliga kontakten på banken”

– Välkommen in! Här har jag ett eget litet krypin, säger Ingvar Olofsson glatt och öppnar en av dörrarna till sin fastighet Vikens Fastigheter AB. Fastigheten, som kan skådas mitt i centrala Bräkne Hoby, har de senaste åren fått sig ett rejält lyft. Vid första anblicken ser huset inte så stort ut men när man kommer närmare breder det ut sig och tar sin rätta plats med inte mindre än 500 kvm. Ingvar är snickare med eget byggföretag och köpte fastigheten 2016. 

– Det var något som hade grott i mitt huvud en längre tid; att investera i en egen fastighet. Jag borde gjort det tidigare egentligen men det är alltid ett risktagande. När jag såg den här möjligheten kände jag; yes det här kan jag göra något av, berättar Ingvar vid det lilla bordet med två stolar i hans egna krypin i huset som består av ett litet pentry, toalett och arbetsstation.

 

Sedan 2016 har han lagt åtskilliga arbetstimmar på huset.

– När jag köpte det så var det ett renoveringsobjekt och det har varit ett jätteprojekt. Jag är tacksam att banken trodde på mig. När jag presenterade min idé kände jag att de lyssnade på mig. Jag var väldigt påläst inför mötet. Jag har alltid haft en bra relation med banken, säger Ingvar.

 

Vi kliver ut och tar en titt på huset som bytt tak, fasad, fönster och totalrenoverats invändigt. Resan har tagit drygt sex år från renoveringsobjekt till att den sista etappen stod klar och var redo för nya hyresgäster sommaren 2021. Fastigheten innehåller sju lägenheter som alla hyrs ut.

– Jag har gjort allting själv samtidigt som jag haft mitt företag bredvid. Bit för bit. Sista etappen arbetade jag heltid här i åtta månader för att få det klart. Nu ska jag försöka trappa ner det andra företaget lite. Det var jätteskönt när det var klart, säger Ingvar samtidigt som vi går runt fastigheten.

 

Ingvar har varit kund i Sparbanken i Karlshamn sedan han fick sin första bankbok och berättar att han som egenföretagare alltid fått den hjälpen han behövt av banken.

– Det är viktigt med den personliga kontakten på banken. Att ha ett bollplank och kunna sitta och prata med varandra. Jag är företagskund men har också numera allt mitt pensionssparande i banken. Bankens medarbetare är pålästa och proffs inom sitt område och det uppskattar jag. Från början har jag också känt att de trott på min idé. Det är enormt värdefullt att ha någon som lyssnar och känner förtroende för det jag presenterat, berättar Ingvar.

 

Framåt är det mest små projekt som ska göras med fastigheten och han har även planer på att göra ett växthus hemma i Guövik.

– När jag gick ut skolan köpte jag två tomter i Guövik där jag byggde mitt första hus. Där bor jag fortfarande idag. Det har varit mycket jobb senaste tiden och jag har nu tid att äntligen bygga det där växthuset jag och min fru pratat om i flera år. Jag är sugen på att förvärva någon mer fastighet i framtiden men inte ett lika stort projekt som detta har varit, avslutar Ingvar.

 

Ingvar som är en äkta entreprenör ut i fingerspetsarna påpekar att han alltid varit lite blyg och anonym. Han har trivts bäst som enmansföretag och har aldrig behövt annonsera utan han har alltid haft kunder ändå. Han påpekar också att han inte skulle ställt upp på intervju för någon annan än just sin egen bank; Sparbanken i Karlshamn. 

Ingvar Olofsson

Ålder: 58 år

Företag: Egenföretagare inom bygg och Vikens Fastigheter AB med uthyrning av sju lägenheter i Bräkne Hoby.
Familj: Gift, två barn och barnbarn
Bor: Guövik

Vi hjälper dig med ditt företag

Har du frågor om ditt företagsekonomi? Kontakta någon av våra företagsrådgivare så hjälper vi dig.