När Sofie Hansson var gravid i vecka 30 trillade hon och föll på magen.
– Jag var ok efter fallet och det verkade barnet i magen också vara, säger Sofie. Jag kände de välbekanta sparkarna och var inte direkt orolig. Men efter ett tag smög sig ändå oron på, så jag ringde förlossningen och frågade vad jag skulle göra. De tyckte att jag skulle komma in för en kontroll, för säkerhets skull.
Sofie tog sig till sjukhuset och väl på plats drog förlossningen igång.
– Det var förstås alldeles för tidigt, men jag var ju på rätt plats. Personalen som var där avstannade förlossningen och jag blev sjukskriven.

Tryggt och skönt med försäkring
Genom Sparbanken i Karlshamn hade Sofie tecknat en gravidförsäkring som nu kom till användning.
– Jag hade en försäkring redan när jag var gravid med mitt första barn tre år tidigare, berättar hon. Det kändes tryggt och skönt då och det var självklart att vara försäkrad även under den andra graviditeten. En gravidförsäkring gäller bland annat vid olycksfall för mamman och vid både sjukdom och olycksfall för barnet.

Enkelt med ersättning
När Sofie ringde för att anmäla olyckan och utnyttja sin försäkring fick hon bra hjälp.
– Jag pratade med en tjej som var väldigt förstående och som såg till att jag omedelbart fick pengar överförda för medicin och andra utlägg som jag hade haft i samband med händelsen. Det var aldrig några tveksamheter utan försäkringen gällde och jag fick ersättning. Hon berättade också vad jag hade rätt till för hjälp och ersättning om det skulle bli så att barnet föddes för tidigt. Det var bra information.

Men Valter, som den nu snart ettårige sonen heter, föddes inte för tidigt.
– Resten av graviditeten gick som den skulle, säger Sofie. Jag gick till och med över tiden, vilket är ganska vanligt när man har avstannat förlossningen en gång. Det var skönt att allt gick bra, men jag är också tacksam över att jag fick ett så bra bemötande och att jag hade valt att teckna försäkringen.