Meny
Samhällsnyttan

Visans Vänner i Karlshamn

Här kommer en hälsning från Visans Vänner i Karlshamn – en av många föreningar banken sponsrar. 

”Genom Sparbanken i Karlshamns sponsorstöd kan vår ideella förening satsa på arrangemang för en större publik och få ungdomar intresserade av vår visskatt. Alla har väl sin egen relation till visan genom att någon gång ha lyssnat till, eller sjungit våra barnvisor. Kanske har man hört någon äldre släkting gnola på ett skillingtryck eller hört en visa av Evert Taube en skön sommarkväll. Vistraditionen i Sverige är unik i världen genom att ha överlevt i flera århundranden allt från Lasse Lucidors och Bellmans sånger fram till våra moderna vispoeter. Jag tror att om man frågar folk ute på stan så kan nästan alla åtminstone någon vers ur en visa man minns. Visans Vänners främsta uppgift är att bevara denna urgamla kulturtradition som inte får falla i glömska.”

 

Lars Jerrhag
Ordförande Visans Vänner i Karlshamn

Kort om föreningen

Bildades: 1979
Antal medlemmar: ca 180
Gör: Verksamheten består i att bevara och utveckla den svenska visan genom publika arrangemang och interna träffar. 

Emil Ny är föreningens yngsta vissångare och unik i sitt framträdande i en genre, som vi hoppas fler ungdomar vill ta till sig. Visans Vänner behöver fler unga utövare för att överleva och inte låta vistraditionen falla i glömska.
Viskvällarna på Expressengården i Karlshamns Kulturkvarter har rönt en mycket stor uppskattning av publiken och är numera en tradition. Visprogrammet framförs under enkla former där man har med sin egen fikakorg och njuter av visor i olika tolkningar av våra visartister. Här framträder Christer Pilelöw inför en fullsatt bakgård sommaren 2016.
Ann-Kristin & Leif Turesson är Visans Vänner i Karlshamns kanske mest trogna vissångare. De båda har framträtt i de mest olika sammanhang och oavbrutet arbetat för att bevara visan som tradition. Inte minst har de varit drivande för vår ”Tisdagsgrupp” där man samlas runt visan utan krav på att själv kunna spela eller sjunga vackert. Det räcker med ett genuint intresse för den svenska visan.