Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

Banken stöttar ridklubben med nya lektionshästar

Viola och Morito; så heter ridklubbens nya stjärnor. En lektionshäst är så mycket mer än en häst. Det är en vän, en lärare och i förlängningen en värdefull fritid. Via bankens stiftelse har Karlshamns Ridklubb fått bidrag till nya lektionshästar. 375 000 kr är avsatta till ändamålet uppdelat på en period av tre år.

Två pigga ögon kikar fram under en vit spretig lugg. Ponnyn Viola kom till klubben i somras och är den första hästen som klubben kunnat köpa.

– Det här stödet betyder jättemycket för oss. Att köpa in nya lektionshästar är väldigt dyrt idag. Många föreningar har det tufft just nu när allt blivit dyrare. Det här gör att vi kan få stöttning under den här tiden och kan bygga upp vår egen ekonomi på lång sikt. Det betyder mycket att kunna fortsätta med vår ungdomsverksamhet, säger Josefine Nilsson, ridskoleansvarig på Karlshamns Ridklubb.

Viola har kommit väl in i verksamheten som idag består av ett tjugotal hästar, varav hälften är ponnyers och hälften hästar. Två år. Ungefär så lång tid tar det att veta om en häst är en bra ridskolehäst.

– En bra lektionshäst är en häst med bra mentalitet. Den är stabil och snäll. Den ska också ha en bra exteriör och kunna klara av att gå i verksamheten. Det bästa är också om de har en bra utbildning eftersom hästarna är elevernas lärare. Det är inte bara ridskoleläraren som lär ut, förklarar Josefine.

Ungefär en gång om året behövs det bytas ut en häst. Det kan vara en häst som går i pension eller en oförutsedd skada som gör att det behövs en ny lektionshäst. Egentligen planerade klubben att vänta med att köpa in ytterligare en häst till nästa år men på grund av att en häst blev halt och inte kunde fortsätta i verksamheten blev det ett akut läge med att hitta en ersättare. Hästen Morito bytte Spanien mot Karlshamn och är klubbens andra nya häst tack vare bidrag från bankens stiftelse.

– Det är fantastiskt att det finns en aktör som ställer upp för oss föreningar. Det finns många ungdomar idag som mår psykiskt dåligt där det betyder mycket att kunna komma ut och röra på sig fysiskt och att träffa djur.

Ridskolan är nästan som ett andra hem för många unga tjejer. Ridsporten är både en skola för ridning och för livet. Karlshamns Ridklubb har cirka 400 medlemmar och i genomsnitt 200 uppsittningar per vecka av ridskoleelever.

– Stiftelsen vill bidra till att ridklubben ska kunna fortsätta utveckla sin verksamhet som blivit allt dyrare att underhålla. Vi vill helt enkelt möjliggöra att det finns en ridklubb i kommunen. Det är viktigt att det finns möjlighet för unga tjejer att finnas i ett sammanhang. Det finns en otroligt fin gemenskap på ridklubben där yngre och äldre hjälps åt med hästar och lektioner, säger Frida Dalberg, representant för Sparbanken i Karlshamns Näringslivsstiftelse.

Den nya killen i stallet Morito, med smeknamn Morris, fick först stå 21 dagar i karantän men är nu redo att börja integreras i verksamheten.

– Ridskolan är hjärtat i verksamheten. För att kunna bedriva en bra ridskola behövs bra lektionshästar. För våra elever är det superviktigt att detta fungerar. Många ryttare börjar med att gå i ridskolan och därefter skaffar de en egen häst. Då har de en bra grundutbildning med sig vilket är jätteviktigt för all vidare hästverksamhet, avslutar Josefine.

Klick, klick, klick! Morito sträcker på sig och öronen riktas framåt mot kameran som fångar ett par vänliga ögon. Vi önskar honom och Viola lycka till med sina nya vänner på ridklubben.
 

Josefine Nilsson, ridskoleansvarig Karlshamns Ridklubb.
Josefine Nilsson, ridskoleansvarig Karlshamns Ridklubb.

"Det är fantastiskt att det finns en aktör som ställer upp för oss föreningar. "

Frida Dalberg från bankens stiftelse.

Bankens stiftelser

Sparbanken i Karlshamns Näringslivsstiftelse och Kyrkhults Sparbanks Utvecklingsstiftelse heter bankens två stiftelser.

Läs mer om stiftelsernas arbete