Hoppa till textinnehållet

Hej, vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor. 

Ställ din fråga här

Privatekonomi

Getting the paper

Vi bevakar områden som är viktiga för din privatekonomi. Vi granskar och analyserar hur politiska beslut och ändrade förutsättningar påverkar dig och din ekonomi.

Ta del av våra privatekonomiska rapporter och analyser av propositioner och politiska förslag som berör hushållens ekonomi.

Aktuellt

En tredjedel av de unga vill flytta men har inte råd

Sex av tio unga är oroliga för sitt framtida boende och en av tre uppger att de skulle vilja men inte kan flytta på grund av att de inte hittar en bostad som fungerar med deras ekonomi.

8 maj 2019: En tredjedel av de unga vill flytta men har inte råd (pdf)

Så påverkar politiken hushållens plånböcker

För två veckor sedan lämnade regeringen sin vårbudget till riksdagen. Politiska beslut påverkar hushållens ekonomi och hur mycket det blir kvar i plånboken. De flesta hushålls inkomster har ökat över tid, men till följd av politiska beslut har de disponibla inkomsterna ökat än mer.

29 april 2019: Så påverkar politiken hushållens plånböcker

Ha koll på avdragen när det är dags att deklarera

Senast den 2 maj ska deklarationen för inkomståret 2018 lämnas in till Skatteverket. Mycket finns förtryckt på deklarationen men reseavdrag, försäljning av bostad eller värdepapper är exempel på sådant som man själv behöver fylla i. Har man koll på avdragen kan det finnas tusenlappar att tjäna.

15 april 2019: Ha koll på avdragen när det är dags att deklarera (pdf)

Tips inför deklarationen

Har du sålt din bostad? Anlitat en hantverkare eller gjort kapitalvinster/förluster. Få tips på vad du bör tänka på när du ska deklarera och ta del av viktiga datum för din deklaration!

Deklarationstips 2019

Tre av fyra positiva till premiepensionen – men många tycker det är svårt att veta hur de ska placera den

Tre av fyra tycker det är bra att man själv kan välja hur ens premiepension placeras. Men fler än fyra av tio tycker det är svårt att veta hur de ska placera den. Det visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

13 mars 2019: Tre av fyra positiva till premiepensionen (pdf)

Fyra av tio kvinnor oroliga för pensionen, många tror att de får svårt att klara sig

Kvinnor är mer oroliga än män för sin ekonomi som pensionär och var tredje kvinna tror att de kommer ha svårt att klara sig, eller inte klara sig alls, på sin pension. Att förlänga arbetslivet några år kan höja pensionen avsevärt, men bara tre av tio kvinnor planerar att jobba efter 65 år.

6 mars 2019: 4 av 10 kvinnor oroliga för pensionen (pdf)

Två av tre skulle pensionsspara mer om det var subventionerat

Bara drygt hälften sparar till sin pension. Främsta anledningen att inte spara är att man vill unna sig annat. Två av tre skulle spara mer till sin pension om det var subventionerat.

18 februari 2019: Två av tre skulle pensionsspara mer om det var subventionerat (pdf)

Swedbank Boindex för fjärde kvartalet 2018 visar att hushållen har goda marginaler i sin boendeekonomi

Swedbanks sammanvägda Boindex landade på 116 både kvartal tre och kvartal fyra 2018. Boindex för småhus var också oförändrat jämfört med tidigare kvartal på 115, medan indexet för bostadsrätter steg något, från 117 det tredje kvartalet till 118 kvartal fyra. Det innebär att bostadsrättsköparna lägger en något mindre andel av sin inkomst på boendet idag jämfört med föregående kvartal.

14 februari 2019: Swedbank Boindex, pressmeddelande (pdf)
Swedbank Boindex, rapport (pdf)

Nära sju av tio barn har köpt något som de sedan ångrat

Hälften av alla barn och unga köper ibland eller ofta saker utan att tänka på vad de kostar, och nästan sju av tio uppger att de har köpt saker som de sedan ångrat att de lagt pengar på.

13 februari 2019: Nära sju av tio barn har ångrat ett köp (pdf)

Senaste rapporterna

Arturo tipsar

Vår privatekonom Arturo Arques ger konkreta råd om en sund och hållbar privatekonomi.